Komory klimatyczne szokowe – jakie branże wykorzystują je najczęściej do testowania produktów

0
65

Komora szokowa to specjalna odmiana komory klimatycznej. Umożliwia przeprowadzenie dokładnych i wiarygodnych testów wytrzymałościowych. Najczęściej wykorzystywana jest w przemyśle wojskowym, samochodowym i lotniczym, ale może być użyta także przez branżę spożywczą.

Co to jest komora klimatyczna?

Komory klimatyczne to urządzenia o objętości od kilkudziesięciu do kilku tysięcy litrów, służące do przeprowadzania specjalistycznych testów mających na celu określenie trwałości danego produktu oraz odporności na zmieniające się warunki. Nazwa „komora klimatyczna” wiąże się najpewniej z faktem, iż większość możliwych do zdefiniowania warunków kojarzy się z klimatem: temperatura, wilgotność, symulacja opadów, wiatru, promieniowania słonecznego, ciśnienie itp. Jednak komory klimatyczne oferują przeprowadzenie testów obejmujących więcej zmiennych. Można np. wytworzyć całkowitą próżnię, poddać testowany produkt wstrząsom, sprawdzić odporność na korozję, wibrację, nacisk pod wpływem ciśnienia itp.

Komora klimatyczna może testować wybrany produkt w dwojaki sposób: utrzymując stabilne i niezmienne warunki przez bardzo długi czas lub okresowo je zmieniając.

Komora szokowa – na czym polega jej działanie

Komora szokowa to jedna z podkategorii komór klimatycznych. Wykorzystywana jest w tych branżach przemysłu, w których zachodzi konieczność określenia trwałości asortymentu w skokowo zmieniających się warunkach. Nieprzypadkowo mowa tu o komorach szokowych – zmiana warunków zachodzi, z punktu widzenia warunków naturalnych, nagle, niemal skokowo, przy czym zakres temperaturowy komory szokowej może wynosić od – 80 do 220 °C.

Komory szokowe są niezastąpione do testowania wytrzymałości podzespołów wykorzystywanych do konstrukcji motoryzacyjnych i lotniczych, a także do testowania sprzętu wojskowego. W każdym z wyżej wymienionych przypadków wytrzymałość materiałowa ma kluczowe znaczenie i nie będzie przesadą stwierdzenie, że zależy od niej ludzkie życie.

Od strony czysto fizycznej warto wiedzieć, że zewnętrzna obudowa komory szokowej skonstruowana jest ze stali nierdzewnej, podobnie prezentuje się jej wnętrze. Emitowany w trakcie pracy hałas osiąga około 60 decybeli. Można to przyrównać do bardzo głośnej rozmowy.

Komora szokowa w praktyce

Żeby zobrazować działanie komory szokowej, warto poznać jej możliwości i czas pracy. Wbrew pozorom „szok” nie polega na natychmiastowej zmianie warunków temperatury, ciśnienia, wilgotności itp. Z fizycznego i technicznego punktu widzenia byłoby to niemożliwe. Natomiast tempo zmian warunków w komorze szokowej jest znacznie szybsze niż zachodzące w warunkach naturalnych. Przykładowo na obniżenie temperatury produktów spożywczych z + 70°C do – 20° potrzeba około czterech godzin. Przy czym warto zauważyć, że do komory szokowej jak najbardziej można włożyć produkt, który jest po prostu gorący. Tego samego nie możemy zrobić w warunkach domowych. Lodówki i zamrażarki nie są przystosowane do tego typu eksperymentów.

Komory szokowe występują w wersji komór cieczowych oraz powietrze – powietrze. Rodzaj komory każdorazowo dobiera się do specyfiki testowanych produktów.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here